Lomarahan määrä

Tässä artikkelissa katsotaan mistä lomaraha syntyy eli kuinka sitä voi kerryttää. Tämän pohjalta katsomme kuinka paljon lomarahaa sinä saat. Lomarahan määrän mukaan kannattaa myös tehdä suunnittelmia oman verotuksen suhteen.

Mikä on lomaraha

Lomaraha Suomessa tunnetaan useammin nimellä lomaltapaluuraha. Sitä ei kannata sekoittaa lomapalkkaan tai lomakorvaukseen, sillä se on täysin eri asia. Toisin kuin kaksi edellä mainittua asiaa, lomaraha ei ole lakisääteinen asia. Siitä täytyy olla erikseen sovittu työntekijän ja työnantajan välillä tai sitten muuten mainittuna omassa työehtosopimuksessa (mikä on yleistä) tai yrityksen yleisissä käytännöissä.

Käytännössä kuka tahansa voi siis lomarahaa saada, jos asiasta on vain sovittu etukäteen. Asiasta voi tietysti myös jälkikäteen neuvotella, mutta työnantajalle ei ole minkäänlaista velvoitetta sitä sinulle antaa. Monille lomaraha aiheuttaa myös ongelmia työsuhteen päättämisen kanssa, tästä aiheesta voit lukea lisää täältä.

Mistä lomaraha syntyy

Lomarahaa saa vuosilomapäivien mukaan. Käytännössä sitä siis syntyy sen mukaan, kuinka paljon pystyt kerryttämään vuosilomapäiviä. Niitä taas kertyy työtä tekemällä.

Vakituisessa työsuhteessa ja pidempään kuin vuoden samalla työnantajalla olleelle lomapäiviä kertyy 2,5 päivää kuukautta kohden. Tämä tietysti vaatii sitä, että töitä oikeasti tekee kuukauden aikana. Vähintään 14 päivänä pitäisi työpaikalle silloin saapua.

Jos lasket 12*2,5 niin saat 30 päivää eli normaalin kesäloman pituuden. Tämä tietysti vaihtelee, koska joillakin on muitakin lomapäiviä tallessa kesäloman yhteyteen. Niistä ei kuitenkaan lomarahaa makseta.

Käytännössä voit siis kerätä lomarahaa tekemällä töitä ahkerasti ja keräämällä lomapäiviä. Seuraavassa kappaleessa katsomme kuinka nämä päivät muuttuvat rahaksi.

Lomarahan määrä – kuinka lasketaan

Lomarahan määrän laskemiselle on yksinkertainen kaava. Suomessa yleisin lomarahan määrä lasketaan loma-ajanpalkasta, mikä taas määräytyy vuosilomapäivien mukaan. Käytännössä määrä on normaalisti tasan puolet lomapalkasta.

Laskeminen on siis yksinkertaista. Jos tiedät lomapalkkasi määrän, kerrot sen 0,5:lla ja saat tarkalleen lomarahan määrän. Otetaan esimerkki.

Saat lomapalkkaa 3000 euroa. Se kerrotaan 0,5:lla eli 3000*0,5 = 1500 euroa. Saat siis 1500 lomarahaa ja 3000 euroa loma-ajanpalkkaa.

Riippuen työpaikkasi käytännöistä ja työehtosopimuksestasi, voit saada loman ajaksi käyttörahaa 4500 euroa. Tästä summasta tietysti sitten maksetaan vielä verot.

Lue seuraaksi tämä artikkeli lomarahasta ja verotuksesta.

1 Comment

Leave A Response